Μια νέα περίπτωση μελετήθηκε προκειμένου να αναλυθεί η περιοδοντίτιδα και τα χαρακτηριστικά της και να συζητηθούν οι πιθανοί αιτιολογικοί παράγοντες.
Παρά το γεγονός ότι τα βακτήρια αποτελούν έναν κρίσιμο αιτιολογικό παράγοντα της ανάπτυξης της περιοδοντικής νόσου, τα βακτήρια από μόνα τους δεν είναι αρκετά ώστε να προκαλέσουν περιοδοντίτιδα.
Ένας ευαίσθητος οργανισμός είναι επίσης απαραίτητος, και η ευαισθησία του οργανισμού όπως και οι γενικοί προδιαθεσιακοί παράγοντες κινδύνου, είναι σημαντικά καθοριστικοί παράγοντες για την κατάσταση της νόσου. Μια ακριβής διάγνωση είναι συχνά απαραίτητη για την ανάπτυξη ενός προβλέψιμου και κατάλληλου σχεδίου θεραπείας, το οποίο όταν εκτελείται οδηγεί στην επίλυση της δραστηριότητας της περιοδοντικής νόσου.
Η πλειοψηφία όλων των μορφών της περιοδοντικής νόσου, θεωρούνται ότι προκαλούνται από μικροοργανισμούς, οι οποίοι προωθούν μια φλεγμονή ως αμυντική απόκριση ενάντια στα βακτήρια και άλλων επιβλαβών ουσιών της βακτηριακής πλάκας.
Η φλεγμονώδης διεργασία αδρανοποιεί τα βακτηρίδια, αλλά προκαλεί την απελευθέρωση των βακτηριακών προϊόντων όπως τα ένζυμα, τα οποία προκαλούν την καταστροφή του περιοδοντικού ιστού με λυτικές δραστηριότητες.
Ως εκ τούτου, τα χαρακτηριστικά της πιο κοινής περιοδοντικής νόσου είναι:
1) Παρουσία φλεγμονής στα ούλα
2) Εξέλκωση του συνδετικού επιθηλίου
3) Απώλεια συνδετικού ιστού και φατνιακού οστού
ΜΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΊΤΙΔΑ
Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν ακραία μετανάστευση του συνδετικού επιθηλίου και των περιοδοντικών θυλάκων. Ωστόσο, δεν προκαλούνται όλοι οι τύποι της περιοδοντικής νόσου από βακτήρια, και δεν διακρίνονται όλοι οι τύποι από καταφανή φλεγμονώδη διεργασία, και η καταστροφή του περιοδοντικού ιστού  σχετίζεται με το σχηματισμό του περιοδοντικού θυλακίου και την προοδευτική εμβάθυνση.
Η μη φλεγμονώδης, καταστρεπτική περιοδοντίτιδα είναι μια σοβαρή, καταστροφική περιοδοντική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από περιοδοντική απώλεια πρόσφυσης, απώλεια φατνιακού οστού, και γενικευμένη υποχώρηση των ούλων χωρίς παθογνωμονικά σημάδια φλεγμονής, και ανάπτυξης περιοδοντικών θυλακίων.
Η συμβατική περιοδοντική και αντιμικροβιακή θεραπεία είναι αναποτελεσματική για την αναστολή της προόδου της νόσου.
Μια υπόθεση που αφορά μη φλεγμονώδη, καταστρεπτική περιοδοντίτιδα μας επιτρέπει να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά της νόσου και να συζητήσουμε τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες, όπως τη σχέση ενδογενών βακτηρίων με ανατομικά στοιχεία, το συναισθηματικό στρες, και θέματα με την στοματική αναπνοή.
 
 
πηγή;dentalalert.gr