Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως το βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές κάθε μέρα είναι σημαντικό για καλή στοματική υγιεινή. Αυτό που δε συνειδητοποιούν πολλοί άνθρωποι είναι πως το βούρτσισμα δεν αρκεί από μόνο του για την καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων που ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και την τερηδόνα. Αυτό απαιτεί τη χρήση οδοντικού νήματος. Για ένα πραγματικά υγιές στόμα-με αυξημένη αντίσταση στην τριχωτή γλώσσα (ένα παχύ και τυροειδές επίχρισμα της γλώσσας), τη χρόνια κακοσμία και τις τερηδόνες θα πρέπει να χρησιμοποιείτε νήμα καθημερινά. Οι περισσότεροι περιοδοντολόγοι θα υποστηρίξουν πως το οδοντικό νήμα είναι το σημαντικότερο μέσο για την καταπολέμηση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.
 
Πόσο σημαντικό είναι το οδοντικό νήμα; Μία μελέτη σε δίδυμα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, τα οποία είχαν περιορισμένη πρόσβαση σε οδοντιατρική φροντίδα και φθοριωμένο νερό κατέληξε πως το οδοντικό νήμα βελτιώνει δραματικά τη στοματική υγεία. Οι ερευνητές βρήκαν πως μόλις δύο εβδομάδες καθημερινής χρήσης του νήματος μείωσαν σημαντικά την παρουσία μικροβιακών ειδών που σχετίζονταν με περιοδοντικά νοσήματα. Τα συμπτώματα όπως η ουλική αιμορραγία μειώθηκαν κατά 38% μεταξύ των διδύμων που χρησιμοποιούσαν νήμα σε καθημερινή βάση. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά κι αποδεικνύουν την αξία του οδοντικού νήματος.
 
Το οδοντικό νήμα κάνει ό,τι δεν μπορεί να κάνει το βούρτσισμα
 
Το οδοντικό νήμα είναι σημαντικό επειδή αφαιρεί τα υπολείμματα τροφών και πλάκας από τα σημεία που δεν μπορεί να φτάσει η οδοντόβουρτσα. Σύμφωνα με την WorlDental, η μη χρήση νήματος καθημερινά σημαίνει πως έως και 35% των οδοντικών επιφανειών-κυρίως στη γραμμή των ούλων και μεταξύ των δοντιών-παραμένει ακαθάριστο. Αυτό δημιουργεί ένα άριστο περιβάλλον για ενασβεστίωση της πλάκας και τη μετατροπή της σε τρυγία. Η μετατροπή είναι εκπληκτικά γρήγορη. Αναφέρεται πως αυτό μπορεί να συμβεί σε διάστημα 24 ωρών. Μόλις δημιουργηθεί η τρυγία, δεν μπορεί να αφαιρεθεί με βούρτσισμα ή οδοντικό νήμα.
 
Το οδοντικό νήμα δεν είναι δύσκολο
 
Η οδοντική πλάκα έχει συσχετιστεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά και σακχαρώδη διαβήτη. Έτσι, είναι εύκολο να συνειδητοποιήσετε πως η καθημερινή χρήση του οδοντικού νήματος μπορεί να βελτιώσει τη συνολική υγεία ενός ατόμου. Παρόλο που η χρήση του νήματος δεν είναι δύσκολη-δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά-ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων δεν το χρησιμοποιούν σωστά. Η σωστή τεχνική χρήσης του νήματος είναι σημαντική για να επιτύχουμε τα μεγαλύτερα οφέλη από αυτό.
 
Μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε εύκολα το οδοντικό νήμα σε έξι απλά βήματα
 
Η αποτελεσματική χρήση του νήματος καθαρίζει τα δόντια σας αποτρίβοντας την οδοντική πλάκα που σχηματίζεται στην επιφάνεια τους. Αυτό απαιτεί την τοποθέτηση του οδοντικού νήματος μεταξύ των δοντιών και στη συνέχεια την απομάκρυνσή του έναντι της κάθε επιφάνειας του δοντιού. Είναι σημαντικό τρίβετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια προς τα κάτω και πέρα από τη γραμμή των ούλων.
 
Ακολουθώντας αυτές τις απλές οδηγίες, θα μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε αποτελεσματικά το οδοντικό νήμα:
 
1. Χρησιμοποιήστε περίπου 50 εκατοστά νήματος κι αρχίστε ομοιόμορφα τυλίγοντας τους μέσους δακτύλους μέχρι να υπάρχουν 6-7 εκατοστά νήματος μεταξύ τους.
 
2. Συγκρατήστε το νήμα σφικτά με τους δείκτες και τους αντίχειρες.
 
3. Κυλήστε το νήμα ήπια πάνω και κάτω μεταξύ των δοντιών σας.
 
4. Κάμψτε το νήμα γύρω από τη βάση κάθε δοντιού κάτω από τη γραμμή των ούλων.
 
5. Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό τμήμα του νήματος για κάθε δόντι.
 
6. Αφαιρέστε το νήμα με μία ήπια κίνηση μπρος πίσω για να το απομακρύνετε από τα δόντια.
 
Θυμηθείτε το κλειδί για την αποτελεσματική χρήση του νήματος είναι οι ήπιες κινήσεις. Μην πιέζετε το νήμα, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει τους ευαίσθητους ουλικούς ιστούς.
 
Μερικές οδηγίες για τη βέλτιστη χρήση του νήματος
 
Καθημερινή χρήση. Μία φορά την ημέρα χρειάζεται να χρησιμοποιείτε το νήμα. Μην το παραλείπετε καμία ημέρα επειδή τόσο είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να ενασβεστιωθεί η πλάκα.
 
Κάντε το νήμα συνήθεια. Μόλις το οδοντικό νήμα γίνει μέρος της καθημερινής σας υγιεινής, είναι μία συνήθεια που δεν θα διακόψετε. Κάντε ένα πρόγραμμα κι ακολουθήστε το. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πως είτε το πρωί είτε πριν πέσουν για ύπνο είναι το καλύτερο διάστημα για χρήση νήματος.
 
Χρησιμοποιήστε αρκετό νήμα. Το οδοντικό νήμα είναι φτηνό σε σχέση με το κόστος της περιοδοντικής θεραπείας. Χρησιμοποιήστε όσο νήμα χρειάζεται για να καθαρίσετε και τις δύο πλευρές κάθε δοντιού με ένα νέο κομμάτι. Είναι σημαντικό να μη διαχέετε τα υπολείμματα μετακινώντας βακτήρια από ένα δόντι στο άλλο επαναχρησιμοποιώντας ένα κομμάτι οδοντικού νήματος.
 
Επιλέξτε το σωστό νήμα. Το οδοντικό νήμα διατίθεται σε διάφορα είδη (π.χ. κηρωμένο, μη κηρωμένο, ταινία κλπ.)Δοκιμάστε αρκετά είδη για να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. Το καλύτερο οδοντικό νήμα είναι αυτό που θα χρησιμοποιείτε κάθε μέρα.
 
Βρείτε χρόνο να χρησιμοποιείτε το νήμα καθημερινά
 
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν καθημερινά οδοντικό νήμα καταλήγουν να αφιερώνουν πολύ λιγότερο χρόνο στην καρέκλα του οδοντιάτρου. Ο οδοντικός καθαρισμός είναι ευκολότερος. Τα ευαίσθητα ούλα αποτελούν στοιχείο του παρελθόντος. Δεν εμφανίζουν κακοσμία. Το νήμα είναι ένα πολύτιμο μέσο στοματικής υγιεινής κι αξίζει σίγουρα να το δοκιμάσετε.
 
 
 
πηγή:emeis kai o odontiatros