Ο βρουξισμός ή βρυγμός, όπως λέγεται επισήμως το τρίξιμο των δοντιών, συμβαίνει συχνότερα κατά τη διάρκεια του ύπνου και είναι επιβλαβές για την υγεία των δοντιών σας.

Οφείλεται συνήθως σε ψυχολογικά αίτια, δηλαδή από υπερβολικό άγχος ή στρες. Το φαινόμενο είναι αρκετά κοινό σύμφωνα με τον καθηγητή οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia, Sunil Wadhwa, καθώς απαντάται στο 10%-20% των ενηλίκων.

Κατά τον βρουξισμό τρίβονται τα δόντια μεταξύ τους και αν αυτό συμβαίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρει κάποιες ανεπιθύμητες συνέπειες όπως: φθορά των δοντιών, ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό, πρόβλημα στις κροταφογναθικές διαρθρώσεις, υπερτροφία του μασητήρα, καταπόνηση του μυοσκελετικού συστήματος της περιοχής και πονοκεφάλους.

Ενδείξεις για το αν και εσείς τρίζετε τα δόντια σας κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι είτε να σας το αναφέρει ο σύντροφός σας μιας και ακούγονται τα δόντια όταν τα τρίζετε είτε να το καταλάβετε από τους πόνους που πιθανόν να έχετε στα δόντια, το κεφάλι ή τα αυτιά όταν ξυπνάτε. Επίσης μπορεί να το παρατηρήσει και ο οδοντίατρός σας στην όποια επίσκεψή σας σε αυτόν.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού μπορεί να γίνει με το καταφέρετε να μειώσετε το άγχος και το στρες με τεχνικές χαλάρωσης και γυμναστική. Να μειώσετε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Καθώς επίσης μπορείτε μα προμηθευτείτε από τον οδοντίατρό σας ειδικό μασελάκι φτιαγμένο για εσάς και τα δόντια σας για να αποφεύγεται η τριβή των δοντιών. Ιδανικά όμως θα πρέπει  να καταφέρετε να σταματήσετε να τρίζετε τα δόντια σας διότι ακόμα και με το μασελάκι οι κροταφογναθικές διαρθρώσεις συνεχίζουν να πιέζονται με το τρίξιμο των δοντιών.

 

Πηγή:dentalalert.gr