8 πιθανές αιτίες του πόνου στη γνάθο!

 

 

 

 

Το Κροταφογναθικό Σύνδρομο ή οι Κροταφογναθικές Διαταραχές είναι κάτι συχνό στην οδοντιατρική. Πολλές από τις αιτίες αυτού του πόνου στη γνάθο μπορούν επίσης να βλάψουν το οστό της γνάθου γύρω από τις ρίζες των δοντιών.

Μεταξύ 60% και 70% των ενηλίκων έχουν βιώσει κάποια συμπτώματα του Κροταφογναθικού Συνδρόμου. Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι ο πόνος είτε στην άρθρωση της γνάθου ή στους μυς της γνάθου.

Οι ασθενείς συχνά βιώνουν δυσφορία κατά το άνοιγμα της γνάθου, μαζί με ήχους "σπασίματος" στις αρθρώσεις της γνάθου κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο. Επιπλέον, κάποιοι ασθενείς έχουν βούισμα ή κουδουνίσματα στα αυτιά τους.

8 ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΊΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΗ ΓΝΑΘΟ

Το Κροταφογναθικό Σύνδρομο είναι πολυπαραγοντικό, και οι πηγές του είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Υπάρχουν όμως οι 8 παρακάτω αιτίες :

 • Τραύμα (όπως συμβαίνει σε ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα) που συμπεριλαμβάνει την άρθρωση της γνάθου, το οποίο θα μπορούσε να βλάψει τη δομή της.
 • Το σφίξιμο και το τρίξιμο των δοντιών.
 • Δόντια που δεν είναι σωστά αποκαταστημένα ή που δεν είναι καλά ευθυγραμμισμένα.
 • Κακή διατροφή και πέψη, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και να επηρεάσουν όλες τις αρθρώσεις του σώματος, όπως στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
 • Συναισθηματικό στρες.
 • Έλλειψη ύπνου.
 • Υπερβολικά οιστρογόνα.
 • Μόλυνση στην άρθρωση της γνάθου.

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Καταρχάς, πρέπει να αντιμετωπιστούν οι πιο προφανείς και πιθανές αιτίες. Αν το μάσημα προκαλεί πόνο στη γνάθο, τότε πρέπει να διορθωθεί. Η διόρθωση των ισχυρών πιέσεων στις μασητικές επιφάνειες των δοντιών με τη σωστή λείανση αυτών των περιοχών είναι απαραίτητη για ένα υγιές μασητικό.

Αν ο ασθενής τρίζει τα δόντια του από συνήθεια, μερικές φορές ένα προστατευτικό στόματος που μπορεί να φορεθεί κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να μειώσει την πίεση στην άρθρωση της γνάθου. Σε άλλες περιπτώσεις, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι αναγκαία.

Με βάση τις έρευνες και την εμπειρία, οι ακόλουθες ενέργειες συστήνονται για τους ασθενείς:

 1. Μείωση του στρες.
 2. Αποκατάσταση του ύπνου.
 3. Θρεπτική και αντιφλεγμονώδη διατροφή για την ισορροπία των ορμονών.
 4. Αποφυγή τροφών που περιέχουν χημικά, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν την ισορροπία των ορμονών.
 5. Ως τελευταία επιλογή, διερευνήστε τις επιλογές που έχετε σε φάρμακα και χειρουργικές επεμβάσεις

 

πηγή:dentalalert.gr

5 κορυφαίες συμβουλές για αισθητική ορθοδοντική.!

 

 

 

 

 

 

  

1: ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ

Επιλέξτε τις σωστές περιπτώσεις για την εφαρμογή αισθητικής ορθοδοντικής θεραπείας.

Η ολοκληρωμένη ορθοδοντική στοχεύει στο να επιτύχει όσο περισσότερο γίνεται ιδανικές σχέσεις από την άποψη της οριζόντιας πρόταξης, της σύγκλεισης, της γωνίωσης κλπ. Όλα αυτά είναι χρυσοί κανόνες στην ορθοδοντική.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης στη ζήτηση για αισθητική ορθοδοντική, ειδικά στις Η.Π.Α. και στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλοί ασθενείς αναζητούν ορθοδοντικές θεραπείες και συστήματα. Ωστόσο, δεν ταιριάζουν όλα σε όλους λόγω των προσδοκιών του κάθε ασθενή ή τη σοβαρότητα της κακής σύγκλεισης. Μπορεί να υπάρχουν σκελετικά προβλήματα τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία ή ακόμη και χειρουργική επέμβαση.

#2: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τις ανησυχίες του ασθενή, ποιες από αυτές πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθούν και ποιες δεν είναι και τόσο σημαντικές. Μην υποθέτετε ότι ξέρετε τι θέλει ο ασθενής, κάντε την ερώτηση "υπάρχει κάτι που θα ήθελες να αλλάξεις" και συνεχίστε έτσι μέχρι ο ασθενής να έχει εκφράσει κάθε του ανησυχία.

Έπειτα γράψτε μία λίστα με όλα αυτά τα θέματα και αποφασίστε ποια θα διορθώσετε και ποια δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να διορθώσετε. Θα έχει τεράστια θετική επίδραση στην επαγγελματική σας ζωή, αν μπορέσετε να περιορίσετε τα παράπονα των ασθενών.

#3: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Πάρτε εξαιρετικές φωτογραφίες ώστε να γνωρίζετε ποιο ήταν το σημείο εκκίνησης. Πηγαίνετε σε μαθήματα φωτογραφίας και πάρτε και το προσωπικό σας μαζί, έτσι ώστε αυτό το έργο να μπορεί να ανατεθεί σε όλα τα μέλη της ομάδας σας.

Οι καλές φωτογραφίες οδηγούν σε ένα καλό χαρτοφυλάκιο. Αυτό είναι καλό γιατί θέλετε να είστε σε θέση να δείξετε καλές φωτογραφίες από το πριν και το μετά. Μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε αντίγραφα ασφαλείας για τις φωτογραφίες σας.

#4: ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνετε τη δουλειά. Η χρήση των σωστών υλικών και τεχνικών θα δημιουργήσει το καλύτερο αποτέλεσμα αισθητικά. Με τον σύγχρονο εξοπλισμό μπορούμε τώρα να επιτύχουμε αποτελέσματα που ήταν αδιανόητα πριν από κάποια χρόνια.

Πηγαίνετε σε συνέδρια για να μάθετε τις σωστές τεχνικές. Θα εκπλαγείτε με το πόσο αυτό θα αλλάξει τον τρόπο που εργάζεστε και θα σας βοηθήσει να απολαύσετε την ορθοδοντική.

#5: ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ

Συνεχίστε να βελτιώνετε την κατανόηση και τις δεξιότητές σας. Υπάρχουν εταιρίες όπου μπορείτε να βελτιώσετε τις γνώσεις σας πάνω στην ορθοδοντική και άλλα μαθήματα σχετικά με την αισθητική αλλά και την ολοκληρωμένη ορθοδοντική.

Είμαστε τυχεροί που υπάρχουν τόσο ταλαντούχοι δάσκαλοι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση που έχουν κερδίσει από την εμπειρία τους.

Ερευνητές βρίσκουν στοιχεία μεταξύ στοματικών βακτηρίων και εγκεφαλικού.!

 

 

 

Κιότο, Ιαπωνία: Οι εγκεφαλικές μικροαιμορραγίες (CMBs) έχουν προσελκύσει την προσοχή ως σημαντικός προγνωστικός δείκτης εγκεφαλικού επεισοδίου σε διάφορες μελέτες. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι το  cnm-positive Streptococcus mutans, ένας τύπος στοματικού βακτηρίου που συνδέεται με την τερηδόνα των δοντιών, εμπλέκεται στην ανάπτυξη των CMBs.

ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΤΟΜΑΤΙΚΩΝ ΒΑΚΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΎ

Προσπαθώντας να αποσαφηνίσουν τη σύνδεση, μια ομάδα από Ιάπωνες ερευνητές ανακάλυψαν νέα στοιχεία. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι το cnm-positive S. mutans είναι ένας νέος παράγοντας εξασθένησης της γνωστικής λειτουργίας που συνδέεται με τις CMBs. Αυτό σημαίνει ότι συνδέεται με διαταραχές όπως το εγκεφαλικό και η άνοια.

Με στόχο να κατανοήσουν την κλινική σημασία των CMBs και των μηχανισμών παραγωγής τους, οι ερευνητές εξέτασαν 279 ασθενείς. Η εξέταση των ασθενών (μέσος όρος ηλικίας: 70 έτη) είχε να κάνει με την παρουσία ή όχι του cnm-positive S. mutans στο σάλιο. Επιπλέον, αξιολογήθηκαν η γνωστική λειτουργία, η κατάσταση υγείας των δοντιών και η παρουσία CMB.

Η στοματική εξέταση συμπεριέλαβε τον αριθμό των υπαρχόντων δοντιών, την παρουσία τερηδόνας και την περιοδοντική κατάσταση των συμμετεχόντων. Το 94% ήταν θετικοί στο S. mutans και το 25% θετικοί στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το S. mutans. Μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου ανίχνευσε CMBs  σε 73 συμμετέχοντες (26%).

Όσο για την οδοντιατρική εξέταση, το 31% είχαν τερηδόνα και το 28% είχαν μέτρια ως σοβαρή περιοδοντίτιδα. Ο μέσος όρος των δοντιών που είχαν απομείνει ήταν 22.7± 7.5. Οι αναλύσεις έδειξαν ότι το cnm-positive S. mutans ανιχνεύθηκε συχνότερα στους συμμετέχοντες με CMBs. Επιπλέον, το ποσοστό τερηδόνας ήταν σημαντικά ψηλότερο στους ασθενείς που ήταν θετικοί στις δραστηριότητες που σχετίζονται με το S. mutans.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα υποδηλώνουν έναν μοριακό μηχανισμό για την αλληλεπίδραση μεταξύ χρόνιων στοματικών λοιμώξεων και διαταραχών όπως η γνωστική δυσλειτουργία και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα τρέχοντα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η στοματική μικροχλωρίδα έχει σημαντική επίδραση στις νευρολογικές ασθένειες. Ως εκ τούτου, οι ερευνητές πρότειναν βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ ιατρικών και οδοντιατρικών επαγγελματιών.

Η έρευνα έχει τίτλο "Oral cnm-positive Streptococcus mutans expressing collagen binding activity is a risk factor for cerebral microbleeds and cognitive impairment." Δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο Scientific Reports journal στις 9 Δεκεμβρίου.

 

 

πηγή:dentalalert.gr

5 λόγοι γιατί πρέπει να κάνεις τακτικό καθαρισμό στα δόντια!

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα είναι ικανοποιημένη με το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές, όπως συνιστούν οι οδοντίατροι. Ωστόσο, το τακτικό βούρτσισμα πρέπει να συνοδεύεται και από καθαρισμό στον οδοντίατρο.

Εδώ θα βρείτε 5 καλούς λόγους γιατί ο καθαρισμός των δοντιών είναι απαραίτητος.

5 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΌ ΣΤΑ ΔΟΝΤΙΑ

ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΔΟΝΤΙΩΝ

Για να κρατήσεις τα δόντια σου, η καλή στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη. Η τερηδόνα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και αν κάποιος βουρτσίζει τακτικά. Αυτό συμβαίνει γιατί το τακτικό βούρτισμα -ειδικά αν γίνεται λάθος-μπορεί να αφήσει υπολείμματα τροφών ανάμεσα στα δόντια τα οποία συσσωρεύονται με το χρόνο. Αυτό το περιβάλλον θρέφει βακτήρια που απελευθερώνουν οξέα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοιλότητες τερηδόνας.

ΕΝΑ ΦΩΤΕΙΝΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΤΕΡΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ

Ένα όμορφο χαμόγελο φωτίζει το πρόσωπό σου και σου χαρίζει παραπάνω ελκυστικότητα. Ειδικά, αν ασχολείσαι με εργασίες που απαιτούν πολλές συναναστροφές, ένα φωτεινό χαμόγελο είναι ο καλύτερος άσος στο μανίκι σου!

ΚΑΘΑΡΗ ΑΝΑΠΝΟΗ

Τίποτα δεν απωθεί τους ανθρώπους περισσότερο από την άσχημη αναπνοή. Η άσχημη αναπνοή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την προσωπική σου όσο και την επαγγελματική σου ζωή. Με τακτικό καθαρισμό στον οδοντίατρο το πρόβλημα αυτό ... θα κάνει φτερά!

ΓΡΗΓΟΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Ο οδοντίατρος θα ελέγξει τα δόντια καθώς και το υπόλοιπο στόμα σου κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, που σημαίνει ότι αν υπάρχει κάτι θα έχει την ευκαιρία να το αντιμετωπίσει πολύ γρήγορα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας. Ο τακτικός καθαρισμός θα βοηθήσει να μην παρουσιάσεις ποτέ πολύπλοκα οδοντικά προβλήματα που θα πονέσουν ... το πορτοφόλι σου!

 

πηγή:dentalalert.gr